wtorek, 23 września 2014

Chleb - przepis


Składniki
1 kg mąki pszennej
0,7 l ciepłej wody
15 dag drożdży
0,5 kg mąki żytniej razowej, może być zwykła żytnia
2,5 łyżki soli  - przy mące razowej żytniej lepiej wziąć 2 łyżki
2,5 łyżki cukru
1 szklanka żurku domowego lub z butelki
1/3 kostki margaryny


Nasiona kminku, słonecznika, soi, kolendry lub zioła - tymianek, rozmaryn



Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i wymieszać z mąką pszenną. Tak przygotowany rozczyn odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do miski wsypuję mąkę żytnią , sól, cukier. Wszystko wymieszać, dodać rozpuszczoną margarynę , następnie żurek. Dobrze składniki wymieszać, następnie dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Można dodać nasiona lub zioła . Po wyrobieniu ciasta odstawić na 15 minut by "odpoczęło".

Foremki wysmarować tłuszczem. Korzystam z foremek do makowca. Czasami formuję kulę  i piekę na dużej blaszce z piekarnika. Z ciasta formować bochenki i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce ( nie zawsze odstawiam ). Można wierzch bochenków posypać nasionami które dodaliśmy do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni i piec ok.40 minut.

Do tego świetnie smakuje własnoręcznie przygotowane masło czosnkowe :)))

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. no i ten przepis mi się baaaardzo podoba, Nie muszę latać gdzieś za zakwasem :) Powiedz mi ile tych foremek Ci wychodzi? Bo na 2 osoby to chyba za dużo. Będę musiała podzielić proporcje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam z połowy i wyszedł solidny bochen -1, 2 kg

    OdpowiedzUsuń