Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy batoniki owsiane które jadłam w zeszłym tygodniu u koleżanki . Przepis zmodyfikowałam 😁
Składniki :
puszka mleka kokosowego
250 g płatków owsianych - nie błyskawicznych
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki nasion - słonecznik , dynia , sezam - co kto lubi 😀
125 g niesolonych fistaszków - nie miałam użyłam migdały
Suche składniki wymieszać w misce - można użyć różnych proporcji , ważne by cała gramatura się zgadzała , wlać podgrzane mleko i wymieszać dokładnie . Blaszkę wyłożyć papierem i przełożyć masę . Nie ugniatać bo będą twarde , piec w temperaturze 130 stopni z termoobiegiem do godziny . Moje były 50 minut. Wyjąc z piekarnika i po 15 minutach pokroić .na batoniki .
Wczoraj po upieczeniu zabrałam do znajomych , szybko znikały 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz