wtorek, 6 maja 2014

Sernik

Dziewczęta prosiły o przepis, więc zamieszczam i serdecznie polecam, może inni też skorzystają :))


Składniki na ciasto na spód:

1 kostka margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy


Ciasto zagnieść rękami. Ja je wyrabiam rozdrabniaczem do stanu kruszonki. Nie trzymam się twardo przepisu i tutaj również. Na blaszkę biorę połowę tej porcji, albo robię całą porcję ale korzystam z połowy, resztę mrożę.

Ciastem wykładam blaszkę, na którą wylewam masę serową.

Masa serowa:

1kg sera - zarówno zmielony jak i tradycyjny w kostkach
4 całe jaja
1 1/2 szklanki cukru - można wziąć szklankę
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka, może być 3/4 litra
3/4 szklanki oleju
sok z jednej cytryny

Ser miksuję z mlekiem , jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, budyniami. Na końcu dodaję olej i sok z jednej cytryny.  Masę wylewam na ciasto.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni  i piekę 40 minut.
Po tym czasie ubijam pianę z białek ( zostały z ciasta) z 1/2 szklanki cukru. Pianę wykładam na upieczoną masę serową  i wkładam do piekarnika na kolejna 15 - 20 minut, do złotego koloru.


Gdy sernik po wystudzeniu odstawimy w chłodne miejsce to pojawią się na nim kropelki - tzw.  rosa.


Na zdjęciu wersja mini , którą upiekłam w kokilkach w ostatnią niedzielę. Nie zrobiłam piany z białka tylko zostawiłam trochę kruchego ciasta i posypałam jak kruszonką .


Smacznego :))))))



Aha!!!! Chciałam jeszcze dodać, że przepis jest  bardzo prosty. Od kilku lat córka robi sama :)

3 komentarze:

  1. moja córka też robiła, gdy w domu była :( tak że ciesz się póki co ze zdolnej córeczki, która wyręcza mamusię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się , cieszę :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj , szkoda,że nie mogę jeść takich pychotek

    OdpowiedzUsuń