Dziewczęta prosiły o przepis, więc zamieszczam i serdecznie polecam, może inni też skorzystają :))
Składniki na ciasto na spód:
1 kostka margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Ciasto zagnieść rękami. Ja je wyrabiam rozdrabniaczem do stanu kruszonki. Nie trzymam się twardo przepisu i tutaj również. Na blaszkę biorę połowę tej porcji, albo robię całą porcję ale korzystam z połowy, resztę mrożę.
Ciastem wykładam blaszkę, na którą wylewam masę serową.
Masa serowa:
1kg sera - zarówno zmielony jak i tradycyjny w kostkach
4 całe jaja
1 1/2 szklanki cukru - można wziąć szklankę
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka, może być 3/4 litra
3/4 szklanki oleju
sok z jednej cytryny
Ser miksuję z mlekiem , jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, budyniami. Na końcu dodaję olej i sok z jednej cytryny. Masę wylewam na ciasto.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę 40 minut.
Po tym czasie ubijam pianę z białek ( zostały z ciasta) z 1/2 szklanki cukru. Pianę wykładam na upieczoną masę serową i wkładam do piekarnika na kolejna 15 - 20 minut, do złotego koloru.
Gdy sernik po wystudzeniu odstawimy w chłodne miejsce to pojawią się na nim kropelki - tzw. rosa.
Na zdjęciu wersja mini , którą upiekłam w kokilkach w ostatnią niedzielę. Nie zrobiłam piany z białka tylko zostawiłam trochę kruchego ciasta i posypałam jak kruszonką .
Smacznego :))))))
Aha!!!! Chciałam jeszcze dodać, że przepis jest bardzo prosty. Od kilku lat córka robi sama :)
moja córka też robiła, gdy w domu była :( tak że ciesz się póki co ze zdolnej córeczki, która wyręcza mamusię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się , cieszę :))))
OdpowiedzUsuńOj , szkoda,że nie mogę jeść takich pychotek
OdpowiedzUsuń