niedziela, 22 czerwca 2014

smak dzieciństwa

Wiele mam smaków  które kojarzą mi się  z dzieciństwem. Jest to między innymi makaron który robiła moja babcia, kakao które trzeba było gotować :) , ser smażony robiony również przez babcię .

Jest też ciasto, "Czarnuch" który piekł mój tato :)  Nic więcej w kuchni nie robił.

Ciasto proste i zawsze świetnie smakuje.


Składniki :

kostkę margaryny rozpuścić w garnku - wysokim, z 1 1/2 szklanki cukru ( można wziąć mniej) oraz 3 łyżki kakao. Wszystko dobrze wymieszać , uważać by cukier się nie przypalił.

W małym garnku  na gazie ubić 4 jajka mikserem, uważać by jajko się nie ścięło.

Puszystą masę z jajek połączyć z masą kakową.  Gdy składniki dobrze się połączą w filiżankę odlać część masy, będzie na polewę.

Mieszając mikserem masę połączyć z 2 szklankami mąki + 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół szklanki mleka. Gdy ciasto jest za gęste dodać jeszcze mleka.


Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą ( gdy nie miałam bułki wzięłam kaszkę manną)

Piec ok. 35 minut w nagrzanym piekarniku.




Po wyjęciu  z piekarnika troche przestudzić i polać odlaną polewą.



Można posypać wiórkami kokosowymi.  Lubię do ciasta dodać posiekane orzechy, wtedy ciasto pięknie pachnie. A na święta Bożego Narodzenia można dodać przyprawę do piernika. Czasami też dodaję rodzynki.

Smacznego :)))))

3 komentarze:

  1. Ja bardzo, ale bardzo dziekuje za przepis.... teraz reczny mikser musze znalezc

    OdpowiedzUsuń
  2. no i TU też epatujesz tym wielgachnym ciastem ? ;) .. przepis skopiuje bo skoro nawet mężczyzna potrafił go zrobić i i mnie zakalec nie grozi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Constans chyba Twój komputer powiększa moje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń